ZÖLD TIPPEK


Csak egy kis odafigyelésre van szükség. Tedd meg a környezetért, és tedd meg a saját pénztárcád miatt!SPÓROLJ AZ ENERGIÁVAL!


Spórolj az energiával!

El ne felejtsd lekapcsolni a világítást!


Ha a házban csak öt lámpát lekapcsolsz a folyosókon és a szobákban (ha nincs szükség ezekre), évente kb. 18000 forintot takaríthatsz meg.


Ne felejtsd el kihúzni az akkumulátortöltőidet!


Továbbra is energiát fogyasztanak, ha ezeket bedugva hagyod azután is, hogy befejezted a mobiltelefonod vagy a laptopod töltését.


Hagyd kihűlni a forró ételt, mielőtt hűtőszekrénybe tennéd!


Ezzel lefaraghatsz az energiaszámládból. Ne feledd, hogy a hűtőajtót csak addig szabad nyitva tartani, amíg szükséges.


Spórolj az energiával!

Ne tedd a hűtőszekrényt vagy a fagyasztót a fűtőtesthez közel!


Akár kályha, radiátor vagy déli fekvésű ablak közelébe helyezzük, nő az elektromos áram fogyasztása.


Ha régi a hűtőszekrényed vagy a fagyasztód, olvaszd le legalább félévente!


Az eljegesedett hűtő több áramot fogyaszt.


Próbálj ki olcsó hűtési módszereket!


A napellenző, a redőny, a zsalu és az éjszakai hűvösség egyáltalán nem fogyaszt energiát.


Spórolj az energiával!

Hatékony radiátorok.


Tegyél a radiátoraid mögé tükrözőlapokat vagy alumínium fóliát, mivel ezzel a hő visszakerül a szobába.


Főzés közben takard le az edényeket!


A főzéshez szükséges energiának ezzel akár az egynegyede is megtakarítható. A kuktafazekakban és az ételpárolókban még jobb az arány: akár 70% is megtakarítható!


Vedd lejjebb a forró víz termosztátját!


Elég, ha legfeljebb 60 ºC-ra van beállítva.


Spórolj az energiával!

Ne fűtsd túl a lakást!


Elég, ha 22°C fok van a szobában. Ha fázol, vegyél fel pulóvert, zoknit.Spórolj az energiával!

Szigeteld az ablakokat, ajtókat!


Ahhoz, hogy a fűtési energia 40-50 %-ával ne az utcát fűtsük, szigetelni kell az ajtókat, ablakokat, sőt a lehetőségeid engedik, akkor a házfalat és a födémet is.
SPÓROLJ A VÍZZEL!


Spórolj a vízzel!

Zárd el, javítsd meg a csapot!


Ne folyasd feleslegesen a vizet fogmosáskor vagy borotválkozáskor! Egy csepegő csap hihetetlen mennyiségű ivóvizet pazarol el.


Takarékos vízforralás.


Ne pazarolj! Csak annyi vizet forralj, amennyi egy csésze kávéhoz vagy teához szükséges!


Zuhanyozz, ne fürödj!


Így harmadával csökkentheted a vízfogyasztásodat. Szappanozás idején zárd el a vizet, és ne zuhanyozz sokáig! Egy zuhany során 30-80 liternyi értékes vizet használsz el, míg egy fürdőzéssel 150-200 litert.


Spórolj a vízzel!

Hideg vizet a hűtőből, ne a csapból!


Tölts meg egy üveget vízzel, és tedd be a hűtőbe, hogy ne kelljen arra várni, hogy hűs víz folyjon a csapból, ha egy pohár hideg vizet innál.


Legyen a mosó- és a mosogatógép tele, ha elindítod!


Így kevesebbszer kell elindítanod, tehát kevesebb vizet fogyasztasz.


Spórolj a vízzel!

Áztass, ne permetezz!


Kertészkedés közben áztasd meg hetente kétszer a növények gyökereit, ahelyett, hogy minden nap vízzel permeteznéd őket! Ezzel több víz szívódik fel és kevesebb párolog el.


Locsolj kannából!


A kerti öntözőcső percenként 18 liter víz áteresztésére is képes lehet. Használj inkább hagyományos öntözőkannát, és ezzel jelentősen csökkentheted a vízfogyasztást.


Spórolj a vízzel!

Gyűjtsd az esővizet!


A kerti locsoláshoz ne a drága ivóvizet használd a csapból!TERMELJ KEVESEBB SZEMETET!


Termelj kevesebb szemetet!

Vásárolj újrahasznosított anyagokból készülő termékeket!


Ilyen a WC papír, a papír zsebkendő, másolópapír, műanyagtermékek, palántázó cserepek, virágládák.


Termelj kevesebb szemetet!

Ne dobj mindent a kukába!


Van, amit szelektíven is gyűjthetsz. Az üveg, a papír, az elemek, a motorolaj és az alumínium dobozok újból felhasználhatóak. Az újrahasznosítással 70%-kal csökkenthető az égetésre kerülő hulladék mennyisége, vagyis a talaj- és a légszennyezés mértéke.


Termelj kevesebb szemetet!

Ne vásárolj eldobható termékeket!


Egyre több eldobható terméket, például műanyag borotvát, papírpoharat, papírtörölközőt, papírtörlőt, pelenkát, műanyag táskát, szalvétát, sőt, eldobható kamerát használunk. Ezek amellett, hogy hosszú távon többe kerülnek, sokkal több erőforrás és energia fogyasztásával járnak, mint az újrahasználható alternatíváik.


Vigyél magaddal szatyrot a bevásárláshoz!


Elő a jó öreg cekkerrel. Megvásárolhatod vagy magad is elkészítheted erős anyagból, a fonott bevásárló kosár pedig kifejezetten csinos darab és éveken keresztül használható. Így nem vásárolsz, illetve kérsz folyton műanyag zacskót, szatyrot, ami minden híresztelés ellenére a természetben fel nem bomló anyagból készül.


Termelj kevesebb szemetet!

Készíts komposztálót a kertben!


A háztartásban felgyülemlett szemét jelentős részét olyan szerves anyagok (főzési származékok, ételmaradékok, kertekből és házi növényekből származó hulladék) alkotják, amelyeket nagyszerűen lehet újrahasznosítani. Ősidők óta létezik egy nagyszerű, házilag is remekül végrehajtható hulladékfeldolgozási módszer, a természetes lebomlás elvén működő komposztálás. Komposztot készíteni azért éri meg, mert az ebből származó tápanyagot hasznosítani lehet a kertben.


Termelj kevesebb szemetet!

Szemetet a komposztba?


Egyes nem újrahasznosítható papírtermékek (papírzsebkendők, szalvéták és tojástartók) is hozzáadhatók a komposzthoz. Rostjaik hozzájárulnak a komposzt levegőztetéséhez, és segítik a bomlást gyorsító mikroorganizmusokat is.


A gyógyszerek nem a kukába valók!


A hulladéklerakó vagy a csatornarendszer nem megfelelő hely a régi gyógyszerek számára. Helyezd ezeket a kijelölt hulladéklerakókba vagy vidd vissza őket a gyógyszertárba!


Az akkumulátor veszélyes hulladék!


Kérd a helyi hatóságok tanácsát abban, hogy hol van ezek számára hulladéklerakó vagy garázs, ahol újrahasznosítás és megfelelő ártalmatlanítás céljából ezeket begyűjtik.


Körültekintően kezeld a hulladék festékeket!


Ne dobd a lefolyóba, mert mérgező! A festék ártalmatlanításának a legjobb módja az, ha elviszed a helyi szakosodott hulladék-feldolgozóba.KÖZLEKEDJ OKOSAN!


Ne legyen üresjárat!


Egy autóba nemcsak egy ember fér el. Fogjatok össze a szomszédokkal és barátokkal. Munkába, iskolába menet töltsetek meg minél kevesebb kocsit. Így időt, benzint spóroltok meg, és a környezetet is óvjátok!


Közlekedj okosan!

Bringázz a munkába, iskolába!


A kerékpározás környezetbarát, mert egyáltalán nem szennyezi a környezetet. Emellett olcsó, gyors és az egészségedet is szolgálja.


Közlekedj okosan!

Sose biciklizz este kivilágítatlanul!


A kivilágítatlan biciklis önmagára és másokra is veszélyes, az autós nem tud kikerülni, ha utolsó pillanatban vesz észre.


Közlekedj okosan!

A KRESZ a kerékpárosokra is vonatkozik!


Bár a kerékpározáshoz nem kell jogosítvány, a közlekedési szabályok ismerete és betartása a kerékpározók számára is kötelező. Ha nem tartod be a KRESZ előírásait, magadat és másokat is veszélybe sodorsz.EGYÉB ZÖLD TANÁCSOK


Kímélő vízkő eltávolítás.


Vegyi anyagok helyett ecettel távolítsd el a csempére, a csapra, a vízforralókra és a vasalókra rakódott vízkövet!


Használj újratölthető nyomtatópatront!


Ez költséghatékony, környezetbarát megoldás. Ha a nyomtatód patronja nem újratölthető, akkor a használt tonereket vidd vissza az üzletbe, ahol újat veszel, hogy újrahasznosíthassák!


Újratölthető akkumulátorok az eldobható elemek helyett.


Hosszú távon ezzel pénzt spórolsz. Emellett napelemmel működő töltőket is vásárolhatsz, és ezzel még kisebb környezeti hatást fejtesz ki.


Gondolj a helyi üzletekre!


A szennyezés és a forgalmi torlódás jelentős mértékben csökkenhet, ha a fogyasztók a helyi üzleteket látogatják ahelyett, hogy a városon kívüli bevásárlóközpontokig tesznek meg nagy távolságokat.